Geschikte plek voor beginnen moestuin
Of je nu beschikt over een grote of kleine tuin, iedereen kan een moestuin beginnen. Het is wel essentieel om op deze aspecten mee te nemen bij het bepalen van de plek van je tuin.
- Zonlicht: Zonlicht is de belangrijkste aspect bij de beslissing van de plek voor je moestuin. Groenten en fruit hebben zon nodig. Voor een goede oogst dient de moestuin zo’n 6 tot 8 uur per dag zonlicht te krijgen. Is er geen ruimte beschikbaar in je tuin of op je balkon waar de zon lang genoeg schijnt? Maak dan een keuze voor groentesoorten die ook goed functioneren in halfschaduw, zoals spinazie, wortelen, sla, rucola of snijbiet.
- Wind: Gewassen zijn geen voorstander van (koude) wind. Zorg er absoluut voor dat je tuintje zoveel mogelijk wind vermijdt of omhein het met een schutting of muurtje.
- Water: Een overschot aan water kan zorgen dat je planten gaan rotten. Zorg er daarom voor dat regenwater goed kan weglopen en de aarde slechts lichtvochtig blijft. Blijven er na een regenbui plassen liggen op de plek waar je jouw moestuin wilt starten? Dan kun je beter een andere ruimte kiezen.
Wat voor moestuin wil je aanleggen?
Allereerst is het goed om te bedenken over hoe je gaat moestuinieren. In de volle grond of in potten/bakken? Heb je een tuin van een groot formaat? Dan kun je afwegen om een deel van je grasveld of border tot moestuin om te zetten. Heb je een tuin van klein formaat of alleen een balkon/dakterrras, dan zijn potten en bakken een goede optie. Het heeft beide zijn voor- en nadelen. Kijk gewoon wat voor jou het meest praktisch is.
Bodem klaarmaken
Ga je moestuinieren op een stuk grond, dan is het essentieel om de grond klaar te maken voordat je een moestuin begint. De bodem is eigenlijk het meest belangrijk bij moestuinieren. Als die niet in goede staat is, kom je niet ver. Daarnaast verwijder je ook onkruid en gras er zorg dat je voldoende compost aan de bodem hebt toegevoegd. Compost draagt bij aan een goede structuur van de bodem en beschermt tegen uitdrogen en bevriezing. Maak de grond een beetje los voordat je gaat zaaien.
Heb je arme grond? Dan is het verstandig om voordat je start ook mest toe te voegen aan je bodem. Je kunt stalmest gebruiken (geen verse als je meteen begint met zaaien) of moestuinvoeding aanschaffen. Dat laatste is heel handig om aan te schaffen voor groenten die veel mest nodig hebben.
Voorzaaien
Bepaalde groentesoorten kun je het beste eerst voorzaaien. Dit geldt vooral bij groenten die pas na half mei naar buiten mogen. Dat geldt dus voor tomaten, komkommers, courgette, peper, paprika, aubergine. Die zaai je binnen en plant je vanaf half mei buiten uit. Voordat je hiermee begint, kun je ze het beste afharden (een weekje langzaam laten wennen aan de buitenlucht door ze steeds iets langer buiten te laten staan en tenslotte ook ’s nachts). Hierbij zijn kweekpotten dus ook handig.
Water geven
Water geven is vooral essentieel als je in potten teelt. Deze drogen namelijk snel uit dus houd het goed in gaten met zonnig weer elke dag. Wat je kunt om je potten extra te beschermen tegen uitdrogen is er een toplaagje cacaodoppen in strooien.
In de volle grond werkt het niet zo. Vooral meteen na het zaaien en tijdens de bloei is water essentieel, maar los dan dat wil je je planten eigenlijk niet al te vaak water geven. Je maakt er namelijk luie planten van. Als je minder vaak water geeft, maken planten sterke wortels om zelf op zoek te gaan naar iets te drinken. En sterke wortels betekent sterke planten die minder snel doodgaan en goed groeien. Veel mensen die een eigen moestuin beginnen zijn hier niet van op de hoogte en verwennen hun planten te veel, waardoor de opbrengst tegenvalt.
(Voor-) Zaaien en verspenen
Voor het buitenseizoen van start gaat kun je binnen al wat ‘voorzaaien’. Hiermee verleng je het moestuinseizoen en voorzie je jouw planten van een voorsprong. Er zijn zaden voorgezaaid, maar deze groeien uit de bak. In zo’n geval is het de hoogste tijd om ze te ‘verspenen’. Dat houd in dat je ze meer ruimte geeft waardoor ze verder kunnen groeien.
Maken van een tuinkist
Dit biedt met name uitkomst als je geen moestuin aan huis hebt, maar wel een volkstuin. Iedere keer dat je gereedschap meenemen is gewoon onpraktisch. Daarom is het raadzaam om een waterdichte tuinkist waarin je al je gereedschap kunt opbergen.