Asperges kweken

asperges kweken

Asperges zaaien is wellicht de beste investering die je in een moestuin kunt doen: voor de prijs van een zakje zaad kun je tot wel twintig jaar asperges oogsten. Asperges zijn een exclusieve groente genoemd worden, maar in de tuin zijn ze eigenlijk eenvoudig. In het eerste stadium heb je meer geduld nodig, maar vanaf het vierde jaar brengt het een grote oogst – zonder opnieuw te hoeven zaaien!

Het verschil tussen witte en groene asperges?

De plant voor witte en groene asperges zijn eigenlijk hetzelfde.  Witte asperges komen voort uit een proces van etiolering, een ingewikkeld woord voor belemmering van het licht.  Ditzelfde proces als bij witlof en bleekselder.  Bovenop de aspergeplant maken we ruimte voor een berg aarde.  De asperge baant zich dus een weg in het donker tot ze zich aanbiedt ook bleek geoogst te worden.  In het donker is de plant niet in staat om chlorofyl aan te maken, dus krijgt ze geen groene kleur.  Groene asperges smaken feller, witte zijn zachter en fijner van smaak.

Asperges kweken; zaaien of planten

Asperges kunnen gezaaid of geplant worden. Bij zaaien dien je minstens drie jaar te wachten bij het eten van de eerste asperge. Bij het planten eet je na twee jaar.  In deze blog staat het planten van asperges centraal. Aspergewortels kunnen gekocht worden in de handel.

Teeltwijzen

Bij witte asperge oogst je de jonge witte malse stengels voordat deze boven de grond uitkomen. Daarom dien je dus bij de teelt van witte asperges een bergje op de grond maken van zeer zanderige grond, zodat de stengels eenvoudig en ook recht door die zanderige berg naar het oppervlakte groeien. Je snijdt de asperges voor de oogst diep in het bergje zanderige grond af op het moment dat het kopje van de asperge uit de grond wil komen (je ziet dan wat barstjes in de grond komen). Daarom dat de teelt van groene asperges ook makkelijker is: hiervoor hoef je geen verhoging van zanderige grond te maken. De asperges oogst je op een gewoon aspergebed, op het moment dat deze ver genoeg boven de grond uitkomen.

Jaar 1
In april of mei zaai je op een zaaibed in rijen ongeveer 10 cm uit elkaar. Na het opkomen kun je uitdunnen tot op ca 5 cm;


Jaar 2
Rond februari of maart worden de planten in hun definitieve bed geplant. Het is belangrijk dat de grond waar ze komen vrij is van wortelonkruid, dus 1 jaar van tevoren afdekken met karton is een goed idee. Asperges verkiezen een lichte, niet al te zure grond en hebben behoefte aan een goede drainage.

Gezien het feit dat ze een jaar of twintig op dezelfde plek kunnen blijven, loont het om de grond grondig voor te bereiden. Ik tuinier op natte zandgrond dus heb ik een verhoogd bed gemaakt (hoger nog dan de andere verhoogde bedden) en de grond met veel compost en wat kalk verrijkt. Op kleigrond is het een goed idee zand toe te voegen om de drainage te verbeteren.

De planten komen 40 cm uit elkaar en worden vrij diep geplant, met de octopusachtige wortels goed uitgespreid. Ons bed is aan de rand van de moestuin, zodat de hoge planten in de zomer niet te veel schaduw werpen op andere planten.

Jaar 3
Als de planten goed groeien kun je voorzichtig beginnen met oogsten, maar pluk niet langer dan een paar weken. Mulch het bed in het najaar met goed verteerde compost of stalmest.


Jaar 4 t/m 20e jaar
De oogst begint meestal rond eind april en loopt tot Sint Jan – 24 juni, daarna moeten de planten met rust gelaten worden om genoeg energie op te bouwen voor het volgende jaar. Wij eten liever groene asperges, maar mocht je ook een paar gebleekte willen, zet er als ze net beginnen te groeien een zwarte emmer op. Dat is makkelijker dan aanaarden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.