Over de hele wereld worden voedselbossen gerealiseerd. In Nederland zijn ook al enkele voedselbossen gecreëerd. Het eerste voedselbos, Ketelbroek in Groesbeek, is opgezet door Wouter van Eck en is een voorbeeldvoedselbos voor veel andere voedselbossen in Nederland.
Hoe een opleiding permacultuur leidt tot een voedselbos voor het dorp Oudebildtzijl in Friesland. Een voedselbos waarin oude Friese en ook andere rassen fruitbomen zijn geplaatst en dat vanaf het eerste initiatief bijdraagt aan de betrokkenheid en samenhang van de dorpsleden. Waar een zelfstandig ontsproten appelboompje is gevonden met mooie en lekkere appels. Muzikant, vormgever en initiatiefnemer Jan de Vries vertelt.
Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden, schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen. Er worden meer ecologische principes van een natuurlijk bos ingezet, zoals het plannen en planten in meerdere lagen, van hoge bomen tot lagere struiken in de halfschaduw, met klimmers en kruipende planten als extra lagen.
Voedselbossen zijn een vorm van permacultuur. In de jaren `70 van de vorige eeuw kwam het principe voor permacultuur op: een duurzame manier om te voorzien in voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en sociale verbinding.Toon minder
Het woord permacultuur is een samenvoeging van permanente agricultuur en permanente cultuur. Het uitgangspunt is een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren. Het is in feite een vorm van ecosysteemdiensten. Permacultuur is gebaseerd op de natuurlijke kringlopen, processen en ritmes in de natuur en het diereigen gedrag en probeert die te imiteren binnen een landbouwbedrijf.